Terug naar archief

Definitieve plaats borstbeeld Dr. K.W.Gratama

Grata-Mare September 2000 Seerp

Het borstbeeld van Koenraad Wolter Gratama, dat vorig jaar april in Osaka door de Prins van Oranje werd onthuld, heef t nu zijn eindbestemming gevonden.

 In de vorige GrataMare werd uitvoerig verslag gedaan over de Gratama-workshop, aan het begin waarvan de onthulling plaatsvond.

Prof. Tetsuo Shiba zond ons de hierbij geplaatste foto’s. Het borstbeeld staat nu dichtbij de ruïne van Seimi Kyoku, het gebouw waarin KWG de opleiding chemie voor Japanse studenten begon. Op 12 november 2000 onthulden de Nederlandse Consul-Generaal de Vries (links) en de oud-president van de Osaka Universiteit Dr.Kumagai (rechts)  het beeld. Op de close-up kunt U tevens lezen hoe onze achternaam in Japan wordt geschreven.

“It will stand forever near the Osaka Castle as a monument in honor of Dr. Gratama who rendered a great service for introduction of chemistry in Japan”, schrijf t de heer Shiba.

De kunstenaar Kawai maakte een miniatuur van zijn schepping, die op de laatste foto is te zien. Prof . Shiba staat links van het beeld. Hij zend alle lezers van GrataMare zijn beste groeten.

Prof. Dr. Ir. J. de Swaan Arons (TU Delft) faxte op 8/8/01: “Ik ben zojuist teruggekeerd van een verblijf in Japan en heb daar de plaats bezocht waar het borstbeeld van Koenraad Wolter Gratama definitief is opgesteld. Het is een uniek punt, onder de oudste boom van Osaka, die geschat wordt op meer dan 1000 jaar oud te zijn. Gratama kijkt uit over een nabij gelegen plaats waar hij ooit de eerste Japanse scheikunde school heeft laten bouwen. Professor Shiba en ik hebben diverse foto’s genomen waarvan ik u de beste binnenkort zal toesturen.”